Date fizico-geografice

                                                              RELIEFUL

Macrogeografic, teritoriul administrativ al ora┼čului Cehu Silvaniei se încadreaz─â în partea de nord a “Platformei S─âl─âjene” care, prin pozi┼úia ┼či geneza ei, apar┼úine dealurilor pericarpatice vestice.

Platforma Sal─âjan─â este cea mai joas─â (150-300 m altitudine medie) ┼či cu cea mai redus─â energie de relief (între 60-100 m) dintre toate subunit─â┼úile Podi┼čului Some┼čan. Dealurile sunt domoale, în cea mai mare parte desp─âdurite, cultivate, fiind strab─âtute de câteva v─âi importante (Barc─âu, Crasna, S─âlaj).

 

Microgeografic, teritoriul administrativ al ora┼čului Cehu Silvaniei este situat în bazinul superior al V─âii Salajului ┼či se caracterizeaz─â prin:

- altitudini medii coborâte (în jur de 250 m): altitudinea minim─â de 175 m se afl─â în lunca V─âii S─âlajului, iar altitudinea maxim─â de 356 m în M─âgura Morii din partea de sud  - est a ora┼čului;

- culmi domoale, te┼čite sau u┼čor ondulate, cu orientarea general─â vest – est, dat─â de re┼úeaua hidrografic─â;

- pante din versan┼úi, în general, prelungi, cu declivitate ce variaz─â între 5 grade ┼či 20 grade;

- forma┼úiunile geologice dominante sunt marnele ┼či argilele (friabile);

- Valea S─âlajului, cu o direc┼úie de scurgere sud - nord, ┼či-a creat o lunc─â larg─â cu caracter ml─â┼čtinos, cu o extensiune pân─â la 500-600 m (folosin┼ú─â este fânea┼ú─â);

- Afluen┼úii m─ârun┼úi ai V─âii S─âlajului au generat, la trecerea lor prin forma┼úiunile friabile, mici bazinete depresionare favorabile canton─ârii de vetre de a┼čez─âri (cazul localit─â┼úilor Cehu Silvaniei, Ulciug, Nadi┼č ┼či Horoatu Cehului).

 

                                                   RE┼óEAUA HIDROGRAFIC─é

Din  punct de vedere hidrografic, zona în care se afl─â situat ora┼čul Cehu Silvaniei, împreun─â cu satele apar┼úin─âtoare, face parte din bazinul hirografic al râului Some┼č,  respectiv bazinul v─âii S─âlajului (afluent de ordinul I al Some┼čului).

V─âile mai importante care conflueaz─â cu pârâul S─âlaj sunt Fered─âului, Fagului, Hord─âului, Râurilor, iar Valea Horoatului conflueaz─â cu Some┼čul aval de localitatea Benesat.

Ora┼čul este str─âb─âtut de pârâul Hora┼úiu, care se vars─â în pârâul S─âlajului.

 

                                                                CLIMA

Prin pozi┼úia sa în teritoriu, ora┼čul Cehu Silvaniei ┼či localit─â┼úile componente sunt supuse influen┼úei vestice de clim─â. Astfel, clima perimetrului se încadreaz─â în sectorul cu clim─â continental─â moderat─â, caracteristic─â regiunilor nord - vestice ale ┼ú─ârii, fiind supus─â, predominant, unei circula┼úii vestice. Ca urmare, în timpul iernii predomin─â invaziile de natur─â maritim - polar─â din nord - vest, iar vara aerul cald din sud - vest.

Conformatia local─â a topografiei vetrei ora┼čului Cehu Silvaniei, cu dealuri înalte  la nord ┼či cu axul v─âii orientat est - vest, determin─â fenomenul de ad─âpostire ┼či o canalizare a curen┼úilor pe axul V─âii Hora┼úiului pe direc┼úia vest - est, curen┼úi care se resimt numai în partea de sud, sud - est a vetrei.

Prezen┼úa acestui climat blând, de ad─âpost, a favorizat pomicultura ┼či silvicultura în Cehu Silvaniei.

Toate localit─â┼úile componente, în afar─â de Moti┼č, sunt cantonate în mici bazinete depresionare, care le confer─â un microclimat de ad─âpost.

Principalele determinante ale climatului în teritoriul administrativ al ora┼čului Cehu Silvaniei sunt urm─âtoarele:

- Regimul termic general: - temperatura medie anual─â este cuprins─â între –8 ┼či +9 grade Celsius.

- Precipita┼úiile medii: - în jur de 700-800 mm

- Vânturile dominante: - din vest, nord - vest.